VALİ HİLMİ TOLUN KİMDİR?

VALİ HİLMİ TOLUN KİMDİR?

21.02.2018 1483

VALİ HİLMİ TOLUN

29-03-201829-03-201829-03-2018

     Mehmet Hilmi Tolun'un babası Mehmet Suphi Tolun, o zamanların tek yükseköğretim kurumu olan Darülfünun mezunudur, annesi de Emine (ZelihaHocaoğlu) Hanım'dır. Oğullarından Dr. Kemal Tolun Maraş'ta Devlet Hastanesi başhekimi idi, Nurettin Tolun İstanbul'da savcı, Dr. Necip Tolun ise jeologdu. Hilmi Bey ailenin sekiz çocuğundan yedincisi olarak babasının yargıçlık görevi yaptığı, Irak'ın kuzeyinde bulunan Süleymaniye'de doğdu(1914). Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti Irak'ın kuzeyini kaybettiğinde, babası Urfa'ya tayin oldu.

     Hilmi Tolun ilkokula Urfa'da başladı ve Konya'da tamamladı. Babasının İstanbul'a tayini ile Kabataş Erkek Lisesinde yatılı öğrenci oldu ve 1933 yılında buradan mezun oldu. O zamanlar sınavla girilen tek yüksekokul olan Mülkiye Mektebinin (bugünkü Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi) sınavını kazandı ve idari şubeden 1937 yılında mezun oldu.

     Askerliğini süvari olarak yaptı, çünkü görevi gereği köylere gitmesi gerekecekti ve o zamanlar köylere ancak atla ulaşılabiliyordu. O devirde askerlik tek seferde değil, ara ara eğitime yeniden katılarak yapılırdı. Askerliğini teğmen olarak tamamladı.


     Devlet idaresindeki ilk görevi Kastamonu Abana'da nahiye müdürlüğü idi; daha sonra Kastamonu merkezde maiyet memurluğu yaptı. Koyulhisar kaymakamı iken maraşlı Hatice Öksüz ile evlendi (1942). Sonra kaymakam olarak Şavşat'a gitti. Ankara'da Mahalli İdareler Genel Müdürü olarak iki yıl çalıştıktan sonra, Gümüşhane'ye vali yardımcısı olarak atandı. Orada kaldığı dört yılın önemli bir kısmında vali vekilliği yaptı. Sonra Ordu'ya vali yardımcısı olarak atandıysa da, Artvinliler onun kendi illerine vali olarak atanmasını sağladılar.


     27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra mülkiye müfettişi olan dört validen biriydi. Sonra İçişleri Bakanlığını temsilcisi olarak Harp Akademilerinde çalıştı. İstanbul İl Özel İdare müdürü oldu. Emekli olduktan sonra yılın önemli bir kısmını Maraş'ta aldıkları evde karısıyla birlikte geçirmeye başladı. 17 Kasım 1979 yılında onu burada kaybettik ve toprağa verdik.
Hilmi Bey hep halkın yararına, ilçe ve illerin kalkınmasına çalıştı, devleti korudu. Çok sevilen ve sayılan bir idareci idi. Eğitimi ve bilimi çok önemserdi. Çocukları Ayşe, Süleyman ve Aslıhan'ın üçü de üniversite mezunu olup, ikisi öğretim üyesidir.

     Biz Vali Hilmi Tolun'un mirasçıları olarak, onun babasından bize kalmış olan arsayı onun adını taşıyacak ortaöğretim okulu için Milli Eğitim Bakanlığına bağışladık. Bu okulun öğrencilerinin çok iyi eğitim görmeleri ve ülkemize yararlı bireyler olarak yetişmeleri en büyük dileğimizdir.

İLETİŞİM

Adres:
GAYBERLİ Mah. 8. SOK. 9/A Kayseri yolunda köy garajı kavşağından ileri sağ tarafa 90 mt.dir...PİAZZA AVMden batıya doğru 900 mt. gidilerek de okulumuza ulaşılabilir. ONİKİŞUBAT/KAHRAMANMARAŞ


Telefon
(344) 234 0334


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın